Διευκρινίσεις ΟΕΒ για το ΦΠΑ

αναρτήθηκε στις 5 Ιουν 2012, 1:16 π.μ. από το χρήστη Admin 1
Η ΟΕΒ απαντά στις τοποθετήσεις της Υπηρεσίας ΦΠΑ (επισυνάπτεται η ανακοίνωση) σχετικά με την φορλογία στις οικοδομικές εργασίες, μέσω ανακοίνωσης το μεσημέρι της Παρασκευής, που ακολούθησε αντίστοιχη ανακοίνωση από τον ΦΠΑ του Υπορυγείου Οικονομικών.

Οι διευκρινήσεις της ΟΕΒ
Μετά από ενδιαφέρον δημοσιογράφων για περαιτέρω επεξήγηση της θέσης της ΟΕΒ, και Επαγγελματικών Συνδέσμων και Βιομηχανιών του κατασκευαστικού τομέα σχετικά με το λόγο διαφωνίας τους με τον πρόσφατο Νόμο του ΦΠΑ, διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

1. Ο νέος τροποποιητικός νόμος του ΦΠΑ που ισχύει από τις 9 Μαρτίου 2012 καθορίζει πως όταν πρόσωπο που υπόκειται στο ΦΠΑ παρέχει υπηρεσίες ή υπηρεσίες με αγαθά στα πλαίσια κατασκευής, μετατροπής, κατεδάφισης, συντήρησης ή άλλου έργου πολιτικής μηχανικής, τότε δεν θα επιβάλλει ΦΠΑ. Η τροποποίηση αυτή δεν έχει καμία σχέση με την πρόσφατη κατάργηση του ΦΠΑ (5%) για την πρώτη κατοικία την οποία η ΟΕΒ και τα μέλη της επικροτούν ως πολύ θετική απόφαση.

2. Με τον τροποποιητικό νόμο που διαφωνεί η ΟΕΒ και τα μέλη της θα παίρνει το κράτος χρήματα από τους κατασκευαστές και θα τους τα επιστρέφει σε μεταγενέστερο χρόνο (ίσως από 3 μήνες έως ένα χρόνο). Αυτό πλήττει τις επιχειρήσεις δημιουργώντας σοβαρότατα προβλήματα ρευστότητας γεγονός που απειλεί τη βιωσιμότητα τους και την απασχόληση προσωπικού.

3. Από τη μέχρι σήμερα εφαρμογή του νέου νόμου κάποιοι επιχειρηματίες αποτάθηκαν σε εταιρείες προμηθευτών στο εξωτερικό προς τους οποίους δεν καταβάλλουν ΦΠΑ με αποτέλεσμα κυπριακές επιχειρήσεις – προμηθευτές (βιομηχανίες και εισαγωγείς), να οδηγούνται σε μαρασμό.

4. Η ΟΕΒ, το ΚΕΒΕ και όλοι οι επηρεαζόμενοι απηύθυναν έκκληση στην κυβέρνηση και τη Βουλή για τροποποίηση του νόμου με στόχο να αποφευχθεί το κλείσιμο επιχειρήσεων και απόλυση του προσωπικού τους.

Επίσης επισυνάπτεται η νέα ερμηνευτική εγκύκλιος του ΦΠΑ.

Ċ
Admin 1,
5 Ιουν 2012, 1:16 π.μ.
Ċ
Admin 1,
5 Ιουν 2012, 1:16 π.μ.
Comments